Josse

Wat is je naam?
Ik ben Josse Postma uit Leeuwarden.

Hoe oud je ben je?
Ik ben 34 jaar oud.

Wat vind jij zo tof aan sneakers?
Wow, dat is nogal een vraag. Voor mij is het vooral het gevoel dat een lekker paar sneakers geeft. Er gaat niet boven een setje lekkere sneakers om je kloffie af te maken. Geen dress-shoes, geen ‘brea-trapers’, geen Mephisto’s: neen. Een setje fijne sneakers zegt meer dan 1000 woorden.

Met welk paar sneakers heb je echt een ‘band’?
Met mijn Nike Lunar Flyknit Chukka’s.

Wanneer heb je dit paar sneakers gekocht?
Ik heb dit paartje in november 2012 besteld bij het duitse Kickz.com.

Waarom heb jij zo’n speciale band met dit paar?
Ten eerste was de aanschaf van dit paar de eerste keer dat ik ‘vreemd ging’. Superspannend! Vroegah droeg ik altijd en alleen Onitsuka Tigers (het retromerk van Asics). Vooral de klassieke en heel eenvoudige Mexico 66, maar ook de Ultimate 81’s en Golden Sparks. Totdat ik op een gegeven moment Tyrsa (een geweldige Franse graffiti-artiest en grafisch ontwerper) een paar prachtige sneakers zag posten op zijn Instagram. Het bleek een paar Lunar Flyknit Chukka’s, en ik móest en zou die sneakers vinden: dat lukte! Enkele dagen later had ik ze binnen en trok ze aan.

Dat brengt me bij mijn ‘ten tweede’: deze schoenen zijn het meest comfortabele dat ik ooit rond mijn hoefjes heb gebonden. Echt, als ik ze uittrek ben ik altijd een paar stappen lang teleurgesteld in mijn eigen voeten. Tot slot: ik vind ze werkelijk schitterend. Het prachtige en technisch zeer vernuftige Flyknit upper (mijn nichtje noemt ze ‘de breiden skuon’), die uitgesproken witte zool met de lunar-randjes… Ja hoor, dit zijn ze.

Welke sneakers zou jij nog wel eens willen hebben?
Deze Flyknits waren de eerste niet-Onitsuka’s, inmiddels is het hek van de dam. Ik heb een aantal modellen op mijn wishlist: Nike Flyknit Racers (het lage model), Reebok Ventilators, Adidas ZX5000 Responses en EQT Torsion Supports, al zijn die laatste bijna nergens meer te vinden. Daarnaast zijn Mexico 66’jes in alle kleuren van de regenboog altijd een welkome aanvulling op de collectie.

Wie zou er volgens jou wel eens nieuwe sneakers mogen kopen?
Ikzelf natuurlijk! #zinin

En ik zou nog graag iets lelijks willen zeggen over al die generieke Roshes en saaie NB’s die het straatbeeld overheersen, maar dat zou kinderachtig zijn, of niet?

wat was je eerste gedachte toen je werd benaderd voor Sneakers & Stories?
Hey, cool. Interessant project: zin om te vertellen over mijn favoriete paar en benieuwd naar andermans verhalen! Al is het wel écht ontzettend kut dat ik mijn Chukka’s straks een weekend kwijt ben 🙁