Wietse

Wat is je naam?
Wietse Hensema

Hoe oud je ben je?
34 jaar

Wat vind jij zo tof aan sneakers?
Toen ik een jaar of tien was, zover ik me er bewust van ben, ging ik op sneakers letten. Zelf had ik wel Nikies, maar niet de Nike Air Max. Bij Foot Locker kostten die destijds ook gewoon driehonderd gulden. De oudere jongens in de wijk droegen ze wel en stond erbij te kwijlen. Toen ik een jaar of 13 was kan ik me nog herinneren dat ik een paartje roze-witte crosstrainers kreeg. Ik was er blij mee en voor m’n ouders nog betaalbaar. Naarmate ik ouder werd had ik zelf m’n bijbaantjes en kon ik samen met het kleedgeld dat ik kreeg m’n eigen sneakers bekostigen: onder andere Nike Air Max 1 Patriots, Shima Shima en Jewels prijkten in mijn collectie.

Later in de gabbertijd heb ik ook nog wel wat classics versleten. In m’n studie tijd zakte de liefde voor sneakers wat weg, maar bleef diep van binnen bestaan! Toen ik de Nike Air Max 1 Amsterdam een jaar na de release voorbij zag komen, bloeide de liefde weer volledig op! Stukje bij beetje kwamen er weer sneakers bij, maar de laatste drie à vier jaar is het tot een hoogtepunt gestegen. Wekelijks komen er sneakers bij, voornamelijk de modellen Nike Air Max 1 en ’90. Ik heb ook een aantal Jordans in mijn collectie, maar ik wil het beperkt houden voordat het helemaal uit de hand loopt, hahaha.

Inmiddels heb ik mijn paartje Nike Air Max Amsterdam bemachtigd en ben er ontzettend blij mee. Wat ik tevens heel mooi vind aan het sneakerwereldje is de sfeer op de events, de sfeer onder elkaar en dat we elkaar helpen om aan dat ultieme persoonlijke paartje te komen. Natuurlijk zijn er in dit wereldje ook wel een aantal mensen die het elkaar niet gunnen, maar ik concentreer me op degene die de echte liefde voor sneakers deelt, ongeacht leeftijd of hoeveel paartjes je in je collectie hebt. Dat is passie voor sneakers…

Met welk paar sneakers heb je echt een ‘band’?
Nike Air Max ’90 OG uit 1990, deze is later door Nike opnieuw uitgebracht in januari 2006 tijdens de History of Air Revolution onder de naam “Coral Rose”

Wanneer heb je dit paar sneakers gekocht?
Ik heb deze sneakers een paar jaar terug deadstock (In nieuwstaat en ongedragen) gekocht via Marktplaats. Het is helaas niet mijn eigen maat, maar ik moest ‘m hebben! Ook al was het maar voor in een display. Een andere optie is er ook niet want de zool brokkelt al af, maar wat wil je met een paartje van precies 25 jaar oud…

Waarom heb jij zo’n speciale band met dit paar?
Deze schoenen bekeek ik op tienjarige leeftijd in de vitrine bij de Foot Locker en kon er alleen maar van dromen.

Welke sneakers zou jij nog wel eens willen hebben?
Dat zijn er een aantal, maar op het moment de Nike Air Max ’90 Atmos Duck Camo.

Wie zou er volgens jou wel eens nieuwe sneakers mogen kopen?
Dat moet één ieder voor zichzelf weten. Of je op gloednieuwe wilt lopen of op afgetrapte: het gaat om jouw gevoel erbij en je moet je er lekker in voelen.

Wat was je eerste gedachte toen je werd benaderd voor Sneakers & Stories?
Een geweldig initiatief en dat in mijn geboortestad en tevens woonplaats, eindelijk eens wat in de buurt. Maar ook een mooi initiatief van iemand die dezelfde passie deelt. Daar draag ik dan ook graag m’n steentje aan bij.